Therapievormen

Sporten in de oefenzaal

Vrij trainen in onze oefenzaal is ten alle tijden binnen de openingstijden mogelijk. Dankzij een professioneel team van fysiotherapeuten met verschillende specialisaties kunnen wij onze trainingsprogramma’s nauwkeurig op u afstemmen.

Begeleid sporten is mogelijk op afspraak. Neem contact op met één van onze therapeuten.

Uw behandeling wordt afgestemd op uw specifieke situatie, in een individueel behandelplan. Hierin staan een duidelijk behandeldoel en de hersteltijd centraal.

Fysiotherapie

Wanneer naar een fysiotherapeut?

Fysiotherapie biedt hulp bij klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u het dagelijkse leven kunt voortzetten. Preventie is vast onderdeel van de behandeling. U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.

Wat doet een fysiotherapeut?

De fysiotherapeut stabiliseert, vermindert of herstelt de functiestoornis of de gevolgen daarvan door het toepassen van oefentherapie, massage, elektrotherapie, advisering en/of begeleiding. Het doel is om de functie van het houdings- en bewegingsapparaat te verbeteren zodat normale houding en beweging weer mogelijk is, of te leren hoe u zo goed mogelijk met de resterende beperkingen om kunt gaan. De behandeling wordt afgestemd op uw specifieke situatie, in een individueel behandelplan. Hierin staan een duidelijk behandeldoel en hersteltijd centraal.
 

Opleiding

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), de beroepsorganisatie, is zeer actief op het gebied van scholing. Fysiotherapeuten zijn verplicht bij te blijven op hun vakgebied. Die plicht verzekert u van optimale deskundigheid.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Paramedisch Centrum Bilthoven.

Sportfysiotherapie

Wanneer naar een sportfysiotherapeut?

Verantwoord terugkomen op uw eigen sportniveau na een blessure. Dat is het werkveld van de sportfysiotherapeut. De sportfysiotherapeut richt zich op preventie, voorlichting en behandeling van sportblessures.

Waarom een speciale sportfysiotherapeut?

Een sportfysiotherapeut begrijpt wat er tijdens het sporten met uw lichaam gebeurt en snapt daarom hoe u geblesseerd bent geraakt. Hij begrijpt ook waarom sport belangrijk voor u is. Na analyse wordt een specifiek behandelplan en revalidatieschema gemaakt. Aspecten als coördinatie, snelheid, lenigheid, kracht en uithoudingsvermogen worden in de behandeling betrokken.

De sportfysiotherapeut overlegt eventueel met uw trainer over een aangepast trainingsschema. U merkt dat het veel makkelijker praat met een specialist die u als sporter benadert.Opleiding


Een sportfysiotherapeut is een fysiotherapeut die een aanvullende opleiding Allround Sportfysiotherapie heeft gedaan. Geïnitieerd door de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapeuten in de Sportgezondheidszorg (lidvereniging van het KNGF) in samenwerking met NOC*NSF en de Hogeschool van Midden-Nederland. Leden van de Nederlandse Vereniging van Sportfysiotherapie (NVSF) zijn verplicht om elk bijscholing te volgen.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Derk Verder.

Orthopedisch manuele therapie

Wanneer naar een orthopedisch manueel therapeut?

Orthopedisch manuele therapie bestaat uit een specifieke diagnosestelling en een fysiotherapeutische behandeling, waar nodig aangevuld met manipulaties en mobilisaties.


In het algemeen is orthopedisch manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. Orthopedische manuele therapie helpt u vaak op effectieve wijze van uw klachten af. Dit kan gaan om het vergroten van de bewegingsvrijheid, maar ook het zo snel mogelijk wegnemen van hevige pijn. Belangrijker nog is dat u tegelijk begeleid wordt in het trainen ter voorkoming van nieuwe klachten. Dat kan met een voor u op maat gemaakt trainingsprogramma dat de belastbaarheid van het gewricht- en spierstelsel structureel verbetert.

De behandeling heeft niet alleen tot doel om de functie van de gewrichten te verbeteren, maar ook het optimaliseren van uw houding en beweging. 


Verwijzen en samenwerken

U kunt bij de orthopedisch manueel therapeut terecht voor een diagnostisch onderzoek of een ‘second opinion’. De orthopedisch manueel therapeut doet verslag aan uw huisarts of specialist over de verrichtingen. Die samenwerking met verschillende specialisten typeert de werkwijze van de orthopedisch manueel therapeut. Uw klachten worden in een breder multidisciplinair verband beoordeeld en behandeld.

Opleiding

Orthopedische manuele therapie is een specialisatie van gemiddeld vier jaar binnen de fysiotherapie. Orthopedisch manueel therapeuten worden verplicht tot bij- en nascholing door de Nederlandse Associatie Orthopedische Manuele Therapie (NAOMT). Dit is de beroepsvereniging voor de in Nederland gevestigde orthopedische manueel therapeuten.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Johfra Schotanus.

Podologie

Wanneer naar een podoloog?

Podologie (letterlijk: ”voetkunde”) is een wetenschap die zich richt op het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voorvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. 
Podologie is nodig bij bijvoorbeeld standsafwijking van voeten, knieën, heupen,wervelkolom en bij pijnlijke voeten. Met podologie kan een groot aantal klachten in uw lichaam behandeld en voorkomen worden.

Hoe kan podologie overbelasting opheffen?


Tijdens het eerste consult worden uw klachten en wensen zorgvuldig in kaart gebracht. Dit onderzoek maakt duidelijk of podologie een oplossing kan bieden en of uw voeten extra steun kunnen gebruiken. 
U krijgt zooltjes die precies op maat gemaakt worden en geschikt zijn voor allerlei soorten schoenen. De zooltjes helpen de houding van uw voeten en lichaam te corrigeren, waardoor de overbelasting in het lichaam verdwijnt.

De podoloog kan ook adviseren over de eisen die u aan schoenen moet stellen.

 

Opleiding


Podologie krijgt steeds meer erkenning maar is als beroep nog niet wettelijk beschermd. Daarom is de stichting LOOP opgericht. LOOP staat voor Landelijk Overkoepelend Orgaan voor Podologie. Register-Sport-podologen zijn opgenomen in een register dat wordt beheerd en gecontroleerd door de Stichting L.O.O.P. Zij zien erop toe dat de RegisterSportPodoloog werkt volgens de protocollen die door de stichting zijn opgesteld en dat de RegisterSportPodoloog regelmatig na-scholing of bijscholing krijgt.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Derk Verder.

Shockwave therapie

Shockwavetherapie

Wetenschappelijke studies tonen aan dat shockwave therapie bij diverse aandoeningen erg goede resultaten geeft. Chronische pijn wordt vaak veroorzaakt door ontstekingen of verkalkingen van pezen of van de slijmbeurs. Ook verkrampte spieren of spierknopen (trigger points) kunnen veel pijn veroorzaken. Onder invloed van de energie van de Shockwaves reageert het lichaam met het vrijmaken van verschillende herstelstimulerende stoffen. Sommige stoffen bootsen een milde ontstekingreactie na, waardoor er pijndemping en een verbetering van de voedingstoestand optreedt. Andere stoffen stimuleren het herstel van het weefsel.

Hoe werkt shockwave ?

Schokgolven kent u al, denk maar aan wat er gebeurt als een vliegtuig door de geluidsbarrière gaat. De geluidsgolf die daarbij ontstaat wordt door de lucht voorgeleid en laat van afstand uw vensters trillen. De shockwaves die wij gebruiken worden opgewekt in een behandelkop (applicator) en gericht afgegeven. Het zijn zeer kortdurende geluidpulsen met relatief veel energie. Door de behandelkop met een tussenstof op de huid te plaatsen wordt de geluidsenergie in het lichaam overgedragen en uiteindelijk aan de te behandelen plaats afgegeven.

Bij welke klachten helpt shockwave?

 • Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting op de pezen
 • Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
 • Pijn net onder de knieschijf
 • Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
 • Hielpijn (hielspoor)
 • Chronische nek-, schouder- of rugpijn en spanning (trigger points)
 • Andere vormen van tendinitis

Hoe ziet een shockwave behandeling eruit?

Het pijngebied wordt blootgesteld aan korte shockwave impulsen. Dit gebeurt met behulp van een ‘behandelpistool’ of ‘behandelkop’. De behandeling duurt kort, zo’n 5-10 minuten per sessie. De hoogenergetische akoestische impulsen verbeteren de stofwisseling en de bloedcirculatie in het pijngebied. Op die manier wordt het herstelmechanisme van het lichaam gestimuleerd. Met andere woorden, ESWT heeft alles te maken met het activeren van de eigen genezingskracht van het lichaam. De zittingen hebben meestal een behandelinterval van zo’n 7-10 dagen, afhankelijk van het probleem.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Paramedisch Centrum Bilthoven.

Echografie

Echografie

Met behulp van echografie kunnen we onder andere pezen, spieren, banden, kapsels en slijmbeurzen zichtbaar maken. Door de inzet van echografie zijn we in staat diverse aandoeningen beter in beeld te brengen en kunnen we de voortgang van de behandeling beter monitoren. Het is daarom een mooie aanvulling op onze specialisaties.

Opleiding

De fysiotherapeuten die echografie toepassen hebben hiervoor de post-HBO opleiding Echografie gevolgd. 

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Paramedisch Centrum Bilthoven.

 

 
 

 

Dry needling

Wat is dry needling?

Dry needling is een specialisatie van de fysiotherapeut. Het is een techniek waarbij een zeer dun naaldje door de huid en spier direct in een triggerpoint wordt geprikt. Zo’n triggerpoint is een zeer plaatselijke verharde en pijnlijke plek in een spier, die de oorzaak kan zijn van allerlei pijnklachten. Deze klachten kunnen direct bij het triggerpoint of op enige afstand worden gevoeld. Omdat er geen vloeistof wordt geïnjecteerd, spreekt men van ‘dry needling’.

Spierverharding kan zich uiten in

 • pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
 • bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
 • verminderde kracht in de spier
 • pijnklachten en pijnontwijkend gedrag
 • zweten, duizeligheid, licht in het hoofd
 • wazig zien, rillerig zijn of koude handen

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur

Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden in het lichaam geprikt, die daar enige tijd in blijven zitten. Bij dry needling wordt één naald gebruikt, waarmee kortdurend de spier wordt behandeld. Dry needling werkt direct in op de spieren en is geen ‘energie’ behandeling. De methode is op geen enkele wijze te vergelijken met acupunctuur.

Hoe voelt het aan?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een soort kramp gevoel en kan gepaard gaan met wat lokale pijn en soms ook pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct. Het kan ook voorkomen dat u wat gaat zweten en dat u zich even naar of vermoeid voelt, maar dit herstelt zich snel.

Wat gebeurt er daarna?

U krijgt oefeningen voor thuis mee om de verbeterde bewegelijkheid die is ontstaan te handhaven.

Deze methode maakt deel uit van de algehele behandeling fysiotherapie. Indien uw aanvullende verzekering fysiotherapie dekt, dan vallen ook de kosten voor dry needling hieronder.

Opleiding

Fysiotherapeuten scholen zich in de dry needling-methode middels een aantal cursussen.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Paramedisch Centrum Bilthoven.

Medical Taping Concept

Medical Taping Concept

Als spieren niet goed functioneren, kan dat een scala van klachten en aandoeningen geven. Spieren zijn niet alleen nodig voor beweging maar daarnaast ook bepalend voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. De tapemethodes zijn ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel is om gezondheid te behouden of te herstellen.

Elastische tape om de spierfunctie te ondersteunen

De  elastische tapesoorten kunnen de spieren in hun functie ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstel proces geactiveerd. Tijdens de ontwikkeling van deze methode bleek al snel dat het toepassingsgebied veel ruimer was dan alleen het behandelen van spieren.

Opleiding

De fysiotherapeuten van het Paramedisch Centrum Bilthoven hebben de opleiding gevolgd voor het werken met het Medical Taping Concept.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Paramedisch Centrum Bilthoven.

Medische trainingstherapie

Wanneer medische trainingstherapie?

Uw conditie op verantwoorde wijze herstellen, verbeteren of behouden. Daar gaat het om bij medische trainingstherapie. Geen fitness maar een onderdeel van uw therapie.

Opbouwen, verbeteren en onderhouden


De sleutel tot succes bij stabiliseren is het doelgericht trainen van de juiste spieren. Daarnaast wordt de sturing van de bewegingspatronen verbeterd en neemt de belastbaarheid van het gewricht- en spierstelsel structureel toe. Het einddoel is een optimaal functieherstel. Met de medische trainingstherapie kunnen klachten die te maken hebben met houding en beweging en de eventuele beperkingen daarvan worden verholpen.  Door de deskundige begeleiding wordt een medisch trainingsprogramma op maat gemaakt.
 

Professionele opleiding


Medische trainingstherapie wordt begeleid door een fysiotherapeut, sportfysiotherapeut of orthopedisch manueel therapeut. Door de deskundige begeleiding is de kans op overbelasting of blessures gering. U werkt samen op verantwoorde wijze aan het functieherstel. Op de overige momenten traint u zelfstandig in onze oefenzaal. Het trainingsprogramma biedt ook oefeningen voor thuis om uw zelfredzaamheid te bevorderen en om herhaling van klachten te voorkomen.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Paramedisch Centrum Bilthoven.

Acupunctuur

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Deze methode bestaat meer dan 2500 jaar en is nauw verbonden met Chinese filosofie. Uw Acupuncturist behandelt u op deze punten om het energie evenwicht in het lichaam te normaliseren.

Wat doet een acupuncturist?

Acupunctuur zet het lichaam aan om zichzelf op natuurlijke wijze te genezen. Acupunctuur verbetert het functioneren van het lichaam, met name de "samenwerking" tussen verschillende organen in het lichaam. De therapie bestaat uit het prikken van naalden op zeer precieze "Acupunctuurpunten" in het huidoppervlak. Acupunctuur is holistisch, d.w.z.:
 het verhelpt niet slechts één klacht, maar het heeft effect op de gehele persoon.

Opleiding

De Nederlandse vereniging voor Acupunctuur (NVA) de beroepsorganisatie, is zeer actief op het gebied van scholing. Acupuncturisten zijn verplicht bij te blijven op hun vakgebied. Die plicht verzekert u van optimale deskundigheid.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Derk Verder.

Cyriax

Wat is Cyriax?

Cyriax is een diagnostisch systeem dat ontwikkeld is door de Londense ortopedisch chirurg Dr. James Cyriax. Hij ontwikkelde een nieuwe wijze van onderzoek van het bewegingsapparaat, waarmee zeer nauwkeurig een aantal neurologische, orthopedische en reumatische aandoeningen kunnen worden vastgesteld.

Kenmerkend voor de orthopedische geneeskunde is de systematiek van het onderzoek dat steeds op dezelfde manier wordt uitgevoerd, waardoor een heldere diagnose wordt verkregen. De therapeut kan hierdoor veel adequater een therapieplan opstellen en uitvoeren.

Vrijmaken van blokkades

De manipulaties aan de wervelkolom zijn vooral gericht op het vrijmaken van blokkades. Langdurig aanwezige blokkades zijn vaak het gevolg van onjuist bewegen en vormen daarmee een belemmering voor herstel. De behandeling van acute blokkades (spit) geeft vaak een snelle terugkeer van functie. Naast manipulatie en tractie wordt gebruik gemaakt van frictiemassage. De manipulatie wordt veelal gevolgd door oefentherapie om herhaling te voorkomen.

Opleiding

De fysiotherapeut is opgeleid tot orthopedisch fysiotherapeut aan de NAOG (Nederlandse Academie voor Orthopedische Geneeskunde) een nascholingsinstituut voor artsen, fysiotherapeuten en oefentherapeuten.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Derk Verder.

Functional Movement Screening

Een belangrijk hulpmiddel bij blessurepreventie

Eén van de pijlers van het fysieke trainingsprogramma van het NOC/NSF bij Olympische sporters is blessurepreventíe. Een belangrijk hulpmiddel dat hierbij wordt ingezet is het functional movement screen, kort FMS.

Het FMS-programma richt zich op functionele kracht, mobiliteit en stabilíteit. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel, het prestatievermogen van een sporter wordt beperkt door zijn eigen tekortkomingen. Door de tekortkomingen inzichtelijk te maken en ze op te lossen kan de sporter op een hoger niveau gebracht worden. Dit wordt inzichtelijk gemaakt met behulp van het FMS-programma.

Het meten en herstellen van de balans in het lichaam

Binnen de FMS worden een zevental op het oog eenvoudige bewegingen uitgevoerd, waarbij bekeken wordt of de uitvoeringswijze correct is en of er compensatie in de beweging optreedt. Centraal in elke oefening staan mobiliteit en stabiliteit. Wanneer een asymmetrie uit de FMS-test naar voren komt is er een disbalans wat kan leiden tot het ontstaan van blessures.

Het programma onderscheidt zich van andere tests doordat er aan iedere bewegingstest een oefenprogramma is gekoppeld wanneer de uitvoering niet perfect is. De oorzaak van het niet goed uitvoeren kan liggen aan verschillende factoren die elk worden nagelopen, op deze manier wordt de balans in het lichaam gemeten en hersteld.

Het is belangrijk om snel na de eerste test een hertest te doen. De gegeven oefeningen moeten snel resultaat hebben, zo niet dan kunnen er andere oefeningen worden ingezet. Hadden de oefeningen wel effect, dan kan de aandacht worden verlegd naar de indien aanwezig, volgende zwakke schakel.

Opleiding

De fysiotherpeut heeft een opleiding Functional Movement Screening level 1 en 2 gedaan.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Derk Verder of Johfra Schotanus.

Het Mulligan Concept


Het Mulligan Concept: Mobilisation with Movement®

Het Mulligan Concept is een mobilisatietechniek voor gewrichten. Toepassing van dit concept geeft vaak spectaculaire verbeteringen bij pijnlijke bewegingsbeperkingen die al wat langer aanwezig zijn.
Brian Mulligan (Nieuw-Zeeland) ontdekte in de jaren ’80 dat veel gewrichtsklachten veroorzaakt worden door een “positiefout” of “ontsporing” van de gewrichtsdelen ten opzichte van elkaar. Het herstel van de ontsporing in het gewricht kan een opmerkelijk snel herstel bieden, zelfs in al jaren voortslepende gevallen.

Samenspel van therapeutische handelingen en actieve bewegingen

De methode is een samenspel van therapeutische handelingen en gelijktijdig door de patiënt(e) uit te voeren actieve bewegingen. Zelfwerkzaamheid van de patiënt(e) in de vorm van “huiswerkoefeningen” is noodzakelijk om zo snel mogelijk te komen tot een optimaal resultaat.

Opleiding

De fysiotherapeut heeft een Mulligan Concept: Mobilisation with movement opleiding gevolgd.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op met Derk Verder.

Hartrevalidatie

Wanneer hartrevalidatie?

Als u een hartinfarct heeft gehad of er is hartfalen bij u gediagnosticeerd, dan zult u uw levensstijl moeten aanpassen.
Sporten en niet roken zijn twee factoren die u zelf in de hand heeft en die van groot belang zijn voor uw welbevinden. Wij kunnen helpen bij het opstellen van een passend training- en hartrevalidatieprogramma en begeleid sporten.

Een passend training- en hartrevalidatieprogramma

Sporten zal weer leuk worden, we gaan met u werken aan een passend training en hartrevalidatie programma. Dit kunt u vergelijken met een 'maatpak' waarbij samen met u haalbare / meetbare doelen worden gesteld. Zo verhogen we met u, uw sportiviteit, uw gezondheid en uw levensvreugde.

Opleiding

Hartrevalidatie wordt begeleid door fysiotherapeuten die een erkende bijscholing hartrevalidatie hebben gevolgd.

Meer weten?

Wilt u meer weten of wilt u een afspraak maken? Dan kunt u contact opnemen met Paramedisch Centrum Bilthoven.